Excelsior Eibergen naar het Wereld Muziek Concours (WMC)

Excelsior Eibergen zal op zondag 16 juli a.s. deelnemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade, een internationale muziekfestival dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Bij de komende editie zullen 260 deelnemende orkesten uit 32 landen en 5 continenten strijden om de titel in hun divisie, zowel in concertvorm als bij mars- en showwedstrijden.

Vorig jaar heeft Excelsior Eibergen zich als potentieel deelnemer ingeschreven en is vervolgens geselecteerd om op het WMC te laten zien wat het harmonieorkest in huis heeft. Excelsior komt uit in de eerste divisie harmonie, Try-out-WMC-poster_V2-page-001met in totaal 23 deelnemers. Voor alle orkesten in deze divisie geldt dat er twee werken moeten worden gespeeld, eventueel voorafgegaan door een inspeelwerk om aan de zaal te kunnen wennen. Eén van de twee werken is een verplicht werk en is dus voor elk orkest in de divisie hetzelfde, om een goede vergelijking te kunnen maken.

Voor Excelsior is het verplichte werk The Unknown Journey, gecomponeerd door Philip Sparke. Het stuk is (zacht uitgedrukt) meer dan eerste divisie waardig. Hoge tempi en snelle vingerbewegingen van de muzikanten typeren dit stuk. Als tegenhanger is besloten om als keuzewerk Poema Alpestre van Franco Cesarini uit te voeren. Met de fraaie melodieën en grootse hoogtepunten laat dit een hele andere kant zien van het orkest. Poema Alpestre is gebaseerd op de Alpensymphony van Richard Strauss.

Om deze twee zware werken goed uit te kunnen voeren is een gedegen training vereist. Al veel intensieve repetities zijn achter de rug en een geslaagd repetitieweekend heeft recentelijk voor grote vooruitgang gezorgd. In de aankomende weken staan nog twee try-out concerten gepland om te wennen aan verschillende soorten akoestiek, maar natuurlijk ook om aan belangstellenden te laten zien wat het orkest in de afgelopen periode voor elkaar heeft gekregen.

De try-out concerten zullen plaatsvinden op 24 juni om 20.30 in het Muziekcentrum in Borculo en op 8 juli om 20.00 in de Eibergse Pickerhal. Hier is iedereen natuurlijk van harte welkom, u kunt toch een beetje meegenieten van het WMC zonder naar Kerkrade te hoeven reizen.

Excelsior Eibergen zal op 16 juli om 15.20 in de Rodahal te Kerkrade de strijd aangaan met de andere orkesten, want het is en blijft een concours. Het optreden zal worden beoordeeld met punten, maar de uiteindelijke uitslag is pas bekend nadat het laatste orkest heeft gespeeld op 30 juli. Ook op 16 juli is iedereen van harte welkom om de prestaties van Excelsior op dit WMC te aanschouwen. Kaarten via www.wmc.nl