Over

Muziekvereniging Excelsior Eibergen werd opgericht op 8 december 1908, door een zestal Eibergenaren die eerst waren aangesloten bij muziekvereniging Euphonia. Dit zestal was het niet eens met de gang van zaken bij deze vereniging en daarom werd muziekvereniging Excelsior opgericht.

De eerste dirigent was de heer Hulman uit Winterswijk. In 1913 nam de heer J.F.Heleenders uit Enschede de dirigeerstok over. Hij presteerde het om gedurende 42 jaar dirigent te blijven. Hij heeft met Excelsior vele 1e prijzen behaald.

In 1956 werd de Eibergenaar Joh. Timmermans dirigent van Excelsior. Hij kwam voort uit de eigen vereniging. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn grote aandeel in de zo befaamde Bloemensymphonie.

In 1967 nam Ton Kotter uit Lochem de leiding over. Aan deze statige dirigent bewaren de orkestleden prettige herinneringen.

Van 1977 tot 1986 stond het orkest onder leiding van Ard Weeink uit Haaksbergen.

Medio 1986 werd Hans Schippers uit Glanerbrug dirigent van Excelsior. Mede door de komst van Hans Schippers ging het muzikale peil van de vereniging nog verder omhoog. zoals u kunt zien aan de behaalde prijzen op de diverse concoursen.

Vanaf oktober 2001 t/m januari 2007 stond het orkest onder leiding van Dick Bolt uit Arnhem. Onder zijn bezielende leiding groeide het orkest enorm. Vanaf augustus 2007 hanteert Egbert van Groningen de dirigeerstok.

Excelsior besloot om in 1914 lid te worden van de toen nog niet “koninklijke” Federatie.

Bij het 45-jarig bestaan in 1953 werd een drumband aan het orkest toegevoegd. En sinds maart 1995 gaat deze groep door het leven onder de naam Malletband. Onder malletinstrumenten verstaan we alle slaginstrumenten met staven ofwel toetsen, die een vaste toonhoogte bezitten. Het melodisch slagwerk. In deze bezettingsvorm komen voor o.a. klokkenspel, marimba, xylofoon en bells, aangevuld met snaredrums en tenortrom, overslag en bekkens. Momenteel is de malletband in ruststand.

De Majorettegroep werd in 1969 aan muziekvereniging Excelsior toegevoegd. Onder leiding van mevrouw Izaks-Schäperclaus heeft deze fleurige groep veel succes geboekt (o.a. vier eerste prijzen) en als hoogtepunt deelname aan het SDM-topconcours in 1980. In 2012 is de groep omgevormd tot Twirlgroep en hebben ze de overstap gemaakt naar Gymnastiekvereniging Odival om zich daar verder te ontwikkelen.

Bloaskapel “De Windeiere” ontstond in 1961 bij toeval. In de beginjaren stond de kapel onder leiding van Gerrit (“Eit”) Timmermans. Zijn opvolger was Albert Boeyink. Hierna heeft  de kapel met de energieke wenkmeister Joop (Willem Wenkmans) Dijkman grote successen behaald, waaronder diverse 1e prijzen en in 1992, 1993 en 1994 Nederlands kampioen in de “topklasse”. De naam van de kapel werd omgedoopt in de Excelländer kapel.  In 1993 werd ook met succes deelgenomen aan de “wereldmuziekconcoursen” te Kerkrade waar een eerste prijs met onderscheiding werd behaald.

In 1994 is een CD opgenomen in Oostenrijk, waarvan op “Radio Oost” en “Radio Gelderland” nog regelmatig titels worden uitgezonden. Tegenwoordig staat de kapel onder leiding van Sander Zweerink.

Excelsior heeft in haar 100-jarig bestaan een aantal voorzitters gehad, waarvan Willem Schäperclaus (33 jaar voorzitter) wel de bekendste is geweest.