Blazen in de Beurs – Harmonieorkest Vleuten & Excelsior Eibergen

Op zondag 20 november 2016 geven Harmonieorkest Vleuten en Harmonieorkest Exelcior Eibergen een gezamenlijk concert in de Effectenbeurszaal van de Beurs van Berlage. De concertserie Blazen in de Beurs biedt een unieke concertlocatie aan amateurorkesten die behoren tot de nationale top. Op 20 november zullen beide orkesten het publiek laten genieten van hun passie voor blaasmuziek, met vurige en temperamentvolle muziek.

bvb-effectenbeurszaal-congres-019-1Het concert wordt geopend door Harmonieorkest Vleuten. Een bloeiende muziekvereniging met meer dan 150 spelende leden in vijf orkesten. Sinds 2014 staat het A-orkest onder leiding van de jonge, talentvolle dirigent Arjan Gaasbeek. Datzelfde jaar promoveerde het orkest naar de eerste divisie. Het repertoire van het orkest is veelzijdig. Naast originele composities uit transscripties van klassiek repertoire draait het orkest ook zijn hand niet om voor bewerkingen van pop-, musical- en filmmuziek. Een van de muzikale hoogtepunten van de afgelopen jaren was het optreden in de historische Gedächtniskirche in Berlijn. Dit voorjaar verzorgde het orkest een concert in de concertserie “Verrassende ontmoetingen”.

De muziek die het orkest deze middag voor u speelt heeft een Spaans tintje. De aftrap is met een pasodoble: ‘Puenteareas’ van Reveriano Soutullo Otero. Daarna wordt samen met gitarist Silvan de Smit het stuk ‘Egmont’ van Bert Appermont uitgevoerd. Als derde werk staan deel 3 en deel 4 uit ‘Diez melodías vascas’ van Jesús Guridi op het programma. Als finalestuk brengt het orkest ‘Danza Sinfonica’ van James Barnes ten gehore.

Na de pauze zal het harmonieorkest van Muziekvereniging Excelsior uit Eibergen het programma, een ambitieus orkest dat al sinds 1938 in de hoogste divisie van de KNMO speelt en enkele jaren in de concertdivisie heeft geopereerd. Het orkest bestaat momenteel uit 64 spelende leden en staat onder leiding van Egbert van Groningen. Excelsior is zeer ambitieus op zowel muzikaal gebied als het geven van verrassende en uitdagende concerten zoals kindermuziekvoorstellingen, Rockin’ Harmony en galaconcerten met klassieke solisten. In juli 2017 is men voornemens in de eerste divisie deel te nemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade.

Excelsior opent met de ouverture uit La Forza del Destino, een opera van Giuseppe Verdi gebaseerd op een Spaans drama. Deze statige maar ook frivole opening zal worden gevolgd door virtuositeit in het eerste klarinetconcert van de Spaanse componist Oscar Navarro. Naast fraaie melodieën en complexe techniek in de solopartij, doet het concert denken aan filmmuziek en heeft het jazzy invloeden. Solist in dit werk is Remco van Viersen, soloklarinettist en concertmeester van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht.
Excelsior Eibergen sluit af met Symphony no. 2 van John Barnes Chance. Dit werk uit 1972 is ontstaan uit een weddenschap tussen de componist en één van zijn collega’s om een werk te schrijven dat is gebaseerd op slechts de 4 noten cis, d, f en e. Het werk is echt een klassieker voor symfonisch blaasorkest, duurt 17 minuten en bestaat uit drie delen:
1.         Sussurando – Energico
2.         Elevato
3.         Slancio

Het concert begint om 14:15 uur in de Effectenbeurszaal, Damrak 243 te Amsterdam. Kaarten kosten € 17,50 en zijn te koop via Excelsior. Voor toeschouwers vanuit Eibergen hebben wij een mooie aanbieding: toegang tot het concert inclusief consumptie in de pauze en busvervoer vanaf Eibergen en weer terug voor slechts 30 euro! U wordt om 11.00 uur in hartje Amsterdam afgezet (omgeving Dam) en u heeft tot aanvang van het concert nog 3 uur vrije tijd. Opgave via n.lurvink@gmail.com

Klik Hier voor een foto impressie.

Foto’s zijn gemaakt door Nico van Ganzewinkel