Excelsior start in september weer met ‘Spelen met muziek’

Vanaf donderdag 2 september gaan bij muziekvereniging Excelsior in Eibergen de lessen van “Spelen met muziek” weer van Start. De lessen worden gegeven door Annemarie Westhuis. Excelsior vindt goede opleiding van jeugdleden erg belangrijk en zorgt er dan ook voor dat alle docenten, dirigenten en instructeurs professioneel muzikaal geschoold zijn. Annemarie is leerkracht in het basisonderwijs, heeft schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium en heeft ruime ervaring in het geven van muziekonderwijs aan kinderen.

“Spelen met muziek” is onder andere een AMV-cursus (Algemene Muzikale Vorming), maar dat niet alleen. Het is ook een kennismaking met alles wat er bij muziek maken komt kijken. De cursus is opgezet vanuit het oogpunt van een kind. Het moet voor de kinderen vooral leuk zijn om met muziek bezig te zijn. Enthousiasme is altijd de beste basis.

De cursus duurt ca. 36 weken. Op een speelse manier maken de kinderen kennis met het blazen, noten lezen en naar elkaar luisteren. In de cursus maken we o.a. gebruik van de blokfluit. De keuze voor dit instrument komt voort uit het gegeven dat de cursus een kennismaking is met een orkest dat vooral bestaat uit blaasinstrumenten. Zaken als ademtechniek en aanzetten kunnen dan al behandeld worden. Daarbij is het een relatief eenvoudig blaasinstrument. Een kind kan hier gemiddeld genomen al vrij snel enkele tonen op spelen. Dit laatste is zeker belangrijk voor de succeservaring van het kind.

Tijdens de lessen maken de kinderen kennis met de instrumenten uit het orkest. Hiervoor komt er vanaf een bepaalde les telkens een muzikant vanuit het orkest met zijn of haar instrument langs. Na de presentatie van het instrument door te spelen op het instrument en een toelichting hierbij, kunnen de kinderen zelf proberen op het instrument te spelen. Alle instrumenten uit het orkest komen aan bod. Zo maken de kinderen kennis met het volledige arsenaal aan instrumenten. Omdat in een orkest muziekinstrumenten uit een zelfde “familie” zitten, gaan ze dit herkennen. Zo leren ze ook de “instrumentenfamilies” kennen en de bijbehorende verschillen. Ook de plek van de instrumenten in het orkest komt aan bod. Op deze manier weten de kinderen waar ze komen te zitten als ze voor een bepaald instrument kiezen. Naast dit alles worden ook alle muzikale middelen behandeld: hoog en laag, hard en zacht, lang en kort, snel en langzaam. De cursus wordt continu aangepast aan het  niveau van de groep.

Deze cursus is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd vanaf groep 4 en 5. “Spelen met muziek” wordt gegeven in de ruimte van muziekvereniging Excelsior in kultuurhus ’t Spieker te Eibergen. De cursus begint op donderdag 2 september en zal duren tot eind juni 2011.

De eerste lesgroep start om 15.45 uur tot 16.30. De tweede groep start om 16.30 uur tot 17.15 uur.

Voor meer informatie of opgave kunt u contact opnemen met:
Jeffrey Sigger, tel. 0543-519516   
Louise Kemna, tel. 0545-471158
e-mail: spelenmetmuziek@excelsioreibergen.nl

On-line aanmelden kan ook. Klik hier: AANMELDEN