Muzikaal avontuur met Excelsior Eibergen

Muziekvereniging Excelsior houdt op zondag 5 maart a.s. haar jaarlijkse verenigingsconcert. Dit jaar zal alle muziek aansluiten op het thema avontuur en reizen.

Het thema komt voort uit de deelname van het A-orkest aan het Wereld Muziek Concours, dat in de maand juli wordt gehouden in Kerkrade. In de eerste divisie, waarin Excelsior uitkomt, strijden 24 orkesten uit verschillende landen om de wereldtitel. Naast een zelf samen te stellen keuzeprogramma, moeten alle 24 orkesten hetzelfde verplichte werk spelen. Dit werk heeft de titel The Unknown Journey, daarnaast is de weg naar het WMC al een avontuur op zich.

Het C-orkest en het B-orkest, de beide opleidingsorkesten van Excelsior, openen het concert. Onder leiding van dirigent Manon Zwagerman speelt het C-orkest onder andere muziek over  de culinaire kant van reizen en maakt het B-orkest een muzikale reis door Egypte.

reizenDe kinderen van Spelen met Muziek laten horen en zien wat zij hebben geleerd van Annemarie Westhuis. Zo fluiten ze een lied over een slangenbezweerder en zingen ze over praatjesmakers.

Het A-orkest speelt tijdens dit concert voor de eerste keer het verplichte werk voor het WMC, The Unknown Journey van componist Philip Sparke. Na het concert in de Beurs van Berlage, dat het orkest in november gaf, is voorzichtig begonnen met repeteren van dit werk.  Dat blijkt voor een aantal secties technisch bijzonder moeilijk, het stuk is een ware ontdekkingstocht. Het A-orkest speelt verder ook avontuurlijk film- en musicalmuziek.

Afgesloten wordt een met een gezamenlijk optreden van A- en B-orkest. Aangenomen dat het past, spelen dan zo’n 90 muzikanten op het podium van ’t Spieker. Het verenigingsconcert begint om 15.00 uur in Kulturhus ’t Spieker in Eibergen. De toegang is vrij.