Sheherazade

In 1888 voltooide de Russische componist Nikolaj Rimski-Korsakov de symfonische suite Sheherazade. De naam komt je misschien bekend voor, de suite is namelijk gebaseerd op de vertellingen uit het Arabische volksboek Duizend-en-één-nacht. Hierin wordt het verhaal verteld van sultan Sjahiraar, die uit wantrouw zijn vrouwen na de eerste huwelijksnacht laat doden. De jonge Sheherazade is hierop een uitzondering. Zij vertelt namelijk iedere nacht een verhaal dat ze pas de nacht daarop weer afmaakt en vervolgens weer een nieuw verhaal begint. De vier delen van het werk van Rimsky-Korsaov verbeelden enkele van die verhalen. Na duizend-en-één nachten en net zoveel verhalen besluit de sultan zijn wrede plannen opzij te zetten en Sheherazade niet te laten ombrengen. Zij leefden nog lang en gelukkig samen.

Op 23 maart speelt het A-orkest van muziekvereniging Excelsior de wondermooie symfonische suite Sheherazade. Maar we laten ook anderen hun verhaal vertellen, in welke vorm dan ook. Nieuwkomers in Eibergen, gevlucht uit hun moederland zoals Syrië of Somalië, zullen hun persoonlijke verhaal vertellen door middel van muziek, gedichten, dans, gerechten of schilderijen. Dit alles gebeurt in samenwerking met stichting WISE en de Weggeefwinkel, stichting Muziek- en Kunstwijs en Vluchtelingenwerk Nederland.

Natuurlijk vertellen ook ons eigen C – en B- orkest mooie verhalen middels muziek. Zij nemen je mee de wereld over met o.a. Five Continents, The Prince of Egypt, Aladdin, the Godfather en zelfs richting de sterren met Astro Suite. Onze eigen Notenbende zal laten zien welke reis zij afgelegd hebben, in september zijn deze leerlingen begonnen op een instrument en dit is hun eerste concert waar ze zullen laten horen wat ze ontdekt hebben in deze muzikale wereld.

Je bent van harte welkom om de verhalen van onze orkesten en onze gasten te beleven. Excelsiors’ Sheherazade vind plaats op zaterdagavond 23 maart in theater ’t Spieker in Eibergen. We beginnen om 19:30 en de entree is vrij.