Dubbelconcert door Excelsior Eibergen en HarmonieOrkest Vleuten (try-out)

De harmonieorkesten van Excelsior Eibergen en HarmonieOrkest Vleuten zullen op 18 november deelnemen aan een concertconcours voor amateurorkesten, dat gehouden wordt in de Hanzehof te Zutphen. Beide verenigingen zijn na de zomervakantie van start gegaan met een intensieve voorbereiding, bestaande uit repetities en sectierepetities. Ook houden beide orkesten tegelijkertijd een repetitieweekend dat ze afsluiten met een gezamenlijk try-out concert op zondag 15 oktober in theater ’t Spieker aan de Kerkstraat in Eibergen.


Excelsior en HOV zullen op 18 november strijden in dezelfde divisie (1 ste ). In de amateurmuziek is een concertconcours niet zozeer een onderlinge strijd maar is het doel zo mooi mogelijk een muzikaal programma te presenteren, wat zich hopelijk vertaald in een goede score van de jury. De orkesten zijn overigens geen onbekende voor elkaar, zo gaven ze in 2018 samen een concert in een uitverkocht Beurs van Berlage in Amsterdam. Ook spelen enkele oud-leden van Excelsior tegenwoordig in Vleuten.


Het harmonieorkest van Excelsior Eibergen onder leiding van dirigent Egbert van Groningen heeft een mooi programma samengesteld dat de titel “Renaissance” heeft meegekregen. Centraal in het programma staat het werk Rebroll van Salvator Brotons. Rebroll betekent letterlijk wedergeboorte, hetgeen het kenmerk is van de Renaissance (14de tot 16de eeuw). Na de donkere middeleeuwen greep men terug op de schoonheden uit de oudheid. Prachtig verklankt in Rebroll, waar een stralend en emotioneel slot volgt op een schurende opening. Het werk vormt ook de overgang in het programma van Excelsior, dat begint met een origineel werk uit de vroege Renaissance van de Nederlandse componist Tielman Susato. Na Rebroll volgen meer hedendaagse composities die grootheden uit de Renaissance portretteren. Alfred reed beschrijft in Rosalind in the Forest of Arden muzikaal het toneelstuk “As you like it” van William Shakespeare. Het programma eindigt met Leonardo Dreams van Saul Gomez Soler waarin de levensloop van Leonarda da Vinci muzikaal wordt vertolkt. 


HOV staat onder leiding van Arjan Gaasbeek en komt eveneens uit in de eerste divisie. De vereniging telt bijna 200 leden en bestaat uit 7 orkesten. In het A-orkest spelen 75 musici en zij zullen u in Eibergen trakteren op een mooi programma. Na de Overture to Candide van Leonard Bernstein hoort u Symfonie no. 4 van de Amerikaanse componist Alfred Reed en de Yiddish Dances van Adam Gorb.

De try-out op zondag 15 oktober in theater ’t Spieker begint om 15.00, een vrije gift is welkom.