Dubbelconcert Excelsior Eibergen en Brassband Gelderland

edorisOp zaterdagavond 8 juni a.s. geeft harmonieorkest Excelsior haar voorjaarsconcert in theater ’t Spieker te Eibergen. Al enkele jaren is dat in de vorm van een dubbelconcert en wordt een aansprekende gast uitgenodigd.

Nadat reeds een harmonieorkest, fanfareorkest, slagwerkgroep en diverse solisten te gast zijn geweest, zal dit jaar Brassband Gelderland uit Arnhem de helft van het programma voor haar rekening nemen.

Een brassband is een orkestvorm met koperen blaasinstrumenten en een percussiesectie. De brassband komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en wordt gekenmerkt door een strikte bezetting van maximaal 28 personen.

Met name in het noorden van Nederland is de Brassband zeer populair en de Nederlandse Brassband Kampioenschappen zijn een ware happening met naast uiterst fanatieke musici dito supporters. In de regio is de brassband een relatief onbekend fenomeen. Naast brassband Akkoord uit Haarlo is het voornamelijk harmonie en fanfare wat de klok slaat. Een unieke kans dus om kennis te maken met deze vorm van blaasmuziek !!

Brassband Gelderland is een van de oudste regionale koperblaasorkesten van Nederland en bestaat sinds 1965, de laatste jaren als echte brassband. De leden van Brassband Gelderland komen uit de gehele Provincie en zelfs van daarbuiten. Op het concours van Zaandam in november 2010 is Brassband Gelderland gepromoveerd naar de 1ste divisie. Brassband Gelderland staat sinds 2001 onder de inspirerende leiding van Hendry van Loo.

Brassband Gelderland speelt karakteristieke nummers voor Brassband van Jan de Haan, Jacob de Haan en Alan Fernie. Daarnaast zullen ook enkele arrangementen ten gehore worden gebracht.

Excelsior Eibergen zal het typische harmoniegeluid vertegenwoordigen. Het orkest komt al sinds 1938 uit in 1ste divisie en zal eind 2013 wederom deelnemen aan het concertcours in Enschede om het huidige muzikale niveau te laten beoordelen. Het dubbelconcert is een kennismaking met mogelijke concourswerken, zo zullen Natalis van Martin Ellerby en Machu Pichu van Satoshi Yagisawa ten gehore worden gebracht. Ook zal Excelsior u laten genieten van het prachtige klankstuk Sa Oghe ‘E Su Bentu van Hardy Mertens en van swingende Mexicaanse muziek van Arturo Marquez.

De aanvang van het concert bedraagt 20.00 uur, beide orkesten zullen een programma van ongeveer 45 minuten brengen. De entree is vrij. Hopelijk tot ziens op 8 juni in ’t Spieker, om deze combinatie van karakteristieke vormen van blaasmuziek te beluisteren.