Excelsior start weer met “Spelen met muziek”

Vanaf dinsdag 4 september 2012 gaan bij muziekvereniging Excelsior in Eibergen de lessen van “Spelen met muziek” weer van start. De lessen worden gegeven door Annemarie Westhuis. Excelsior vindt goede opleiding van jeugdleden erg belangrijk en zorgt er dan ook voor dat alle docenten, dirigenten en instructeurs professioneel muzikaal geschoold zijn. Annemarie is leerkracht in het basisonderwijs, heeft schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium en heeft ruime ervaring in het geven van muziekonderwijs aan kinderen.

 “Spelen met muziek” is onder andere een AMV-cursus (Algemene Muzikale Vorming), maar dat niet alleen. Het is ook een kennismaking met alles wat er bij muziek maken komt kijken. De cursus is opgezet vanuit het oogpunt van een kind. Het moet voor de kinderen vooral leuk zijn om met muziek bezig te zijn. Enthousiasme is altijd de beste basis.

 De cursus duurt ca. 36 weken. Op een speelse manier maken de kinderen kennis met het muziek maken, noten lezen en naar elkaar luisteren. In de cursus maken we o.a. gebruik van de blokfluit. De keuze voor dit instrument komt voort uit het gegeven dat de cursus een kennismaking is met het harmonie orkest dat vooral bestaat uit blaasinstrumenten. Zaken als ademtechniek en aanzetten kunnen dan al behandeld worden. Daarbij is het een relatief eenvoudig blaasinstrument. Een kind kan hier gemiddeld genomen al vrij snel enkele noten op spelen en herkenbare liedjes ten gehore brengen. Dit laatste is zeker belangrijk voor de succeservaring van het kind.

 Tijdens de lessen maken de kinderen kennis met de instrumenten uit het orkest. Hiervoor komen  verschillende muzikanten uit het orkest met zijn of haar instrument langs. Na de presentatie van het instrument kunnen de kinderen zelf proberen op het instrument te spelen. Alle instrumenten uit het harmonie orkest komen aan bod. Zo maken de kinderen kennis met het volledige arsenaal aan instrumenten. Omdat in een orkest muziekinstrumenten uit een zelfde “familie” zitten, gaan ze dit herkennen. Zo leren ze ook de “instrumentenfamilies” kennen en de bijbehorende verschillen. Ook de plek van de instrumenten in het orkest komt aan bod. Op deze manier weten de kinderen waar ze komen te zitten als ze voor een bepaald instrument kiezen. Naast dit alles worden ook alle muzikale middelen behandeld: hoog en laag, hard en zacht, lang en kort, snel en langzaam. De cursus wordt continu aangepast aan het  niveau van de groep. 
Deze cursus is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd vanaf groep 4 en 5.

 “Spelen met muziek” wordt gegeven in de ruimte van muziekvereniging Excelsior in Kulturhus  ’t Spieker te Eibergen. De cursus begint op dinsdag 4 september 2012 en zal duren tot eind juni 2013. De eerste lesgroep start om 15.45 uur tot 16.30. Een eventuele tweede groep start om 16.30 uur tot 17.15 uur. Kosten voor deze cursus bedragen € 137,- inclusief alle lesmateriaal. Daarnaast is uw kind hiermee een jaar lang lid van de vereniging en mag deelnemen aan alle activiteiten zoals bijvoorbeeld de sinterklaasavond en het jeugdkamp. Voor meer informatie of opgave kunt u contact opnemen met:

Jeffrey Sigger, tel. 0543-519516 of  Louise Kemna, tel. 0545-842174
Of e-mailen met: spelenmetmuziek@excelsioreibergen.nl

U kunt zich ook online aanmelden:

[ONLINE AANMELDEN]