Scholenproject met regimentsfanfare groot succes

Op vrijdag 1 juni nodigde muziekvereniging Excelsior alle leerlingen van de groepen 3 en 4 van de Eibergse basisscholen uit in ’t Spieker om kennis te maken met muziek. Excelsior had voor dit project de regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ uitgenodigd. De RFGGJ is een koperensemble met slagwerk van Defensie. De in totaal 21 muzikanten bespelen de trompet, hoorn, trombone, tenortuba, bastuba en slagwerk. Met dit schoolproject wil Excelsior de leerlingen kennis laten maken met blaasmuziek en een stukje achtergrond over de functie van muziek bij Defensie. Het programma duurt ongeveer een uur en daarin komen alle aspecten van het orkest naar voren. Voor het schoolproject is speciaal een 3-delig muziekstuk gemaakt.

In het eerste deel werden de diverse instrumentgroepen voorgesteld. Hierbij kwam onder andere aan bod wie de hoogste noten speelt, wie de laagste en wat de functie van marsmuziek is.

Het tweede deel was gericht op een andere taak van een militair orkest, zoals herdenkingen. In dit deel hoorden de leerlingen o.a. het taptoesignaal en het Wilhelmus voorbij komen.

In het derde deel wordt het interactief, daarvoor had het orkest een grote kist met trommels bij zich, en deden ze samen met de kinderen een aantal ritmes na welke voorgespeeld werden door een slagwerker.
Halverwege dit derde deel schakelde het orkest even over naar wat andere muziek o.a. iets “romantisch” en een muziekstuk uit een film. Hierbij werd de leerlingen gevraagd of ze kunnen beschrijven wat ze hebben gehoord. Spannend, achtervolgingen, enz.

Het leukste deel voor de leerlingen is voor het laatst bewaard. De leerlingen mochten zelf het orkest dirigeren. Hier kwam aan de orde hoe je een orkest gelijk laat beginnen, hoe laat je ze een lange noot spelen en hoe een korte enz. Als laatste werk speelde het orkest een bekend werk wat ze allemaal kennen van tv. Kortom, het was een leuke leerzame en vooral interactieve morgen!

Klik hier voor de foto’s